Kaş’ın Tarihi
Arkeolojik buluntularla kanıtlanan Habesos adı, antik kentin en eski adıdır. Antik kent tarihte Antiphellos ismi ile anılmıştır.
Karia ve Likya Bölgeleri arasındaki bağlantıyı sağlayan yolların kesişme noktasında bulunan Antiphellos, aynı zamanda bir ticaret limanıdır.
Antik kent, Roma Dönemi’nde önem kazanmış ve Bizans Dönemi’nde Piskoposluk merkezi olmuştur. Bu dönemde Arap akınlarına uğramış daha sonra Anadolu Selçuklu topraklarına katılarak Andifli adını almıştır.Anadolu Selçuklu Devleti’nin yıkılmasını takiben Tekeoğulları Beyliği yönetimi ele geçirmiş ve Osmanlı Devleti ilçeyi Yıldırım Beyazıt zamanında topraklarına katmıştır.
Antik çağlarda, bugün “Teke Yarımadası” olarak bilinen Antalya ile Fethiye körfezleri arasındaki yarımadada yurtlanan Likyalılar’ın, Hitit metinlerinde Lukkalılar olarak adlandırıldıkları ve İ.Ö. 2. binyıl gibi erken bir zamanda güçlü bir ulusal bilince sahip oldukları bilinmektedir.
Turizm
Kalkan ve Gelemiş Köyü’nde son yıllarda turizm, hızlı bir şekilde gelişmektedir. Bu nedenle turistik tesislerin sayısı hızla artmaktadır. Kaş özellikle dalgıç turizmi bakımında ülkemizin önde gelen merkezlerinden biridir.
Meis Adası’na en yakın noktayı oluşturan Kaş’ta tarihi eserleri ve doğa güzellikleriyle önemli turizm potansiyeli vardır. Bir dil gibi denize uzanan Çukurbağ Yarımadası üzerinde yakın zamanda yapılan oteller bulunur. Kaş’ın içinde Büyük Çakıl Plajı, Küçük Çakıl Plajı ve Akçagerme Plajı’nda denize girmek mümkündür. Ayrıca kayıkla Limanağzı plajı’na gidilebilir.
Kaş’ın etrafında yer alan 6 adet mağaradan Kaş’a 18 km. uzaklıktaki Mavi Mağara, Aşırlı Adası Deniz Mağarası, güvercinleri ile ünlü Güvercinlik Mağarası en ünlü olanlardır.Kaş’ta artan turizm faaliyetleriyle birlikte, trekking, dağcılık, rafting gibi doğa sporları da gelişmektedir. Gömbe’deki Yeşilgöl ve Uçarsu Şelalesi turist çeken doğa alanlarındandır. Akdağ’ın dibinde bulunan 1220 rakımlı bir yayla kasabası olan Gömbe Kaş’tan 65 km uzaklıktadır. 3015 m. yüksekliğindeki Akdağ ise Batı Toroslar’da Kızlar Sivrisi’nden sonra en yüksek zirvesidir.
Gömbe’de Komba antik kenti ve buradan 13 km. uzaklıkta Nisa antik kenti vardır. Ayrıca Kaş içinde Kandyba antik kenti vardır. Kaş’a 12 km uzaklıkta Phellos antik kenti bulunur.Turistik açıdan önemli olan Kekova’daki batık şehre Kaş’tan tekne ile gidildiği gibi karadan Üçağız’a gidilip kayıkla da gezilebilir. .
Ilgi Çekici Yerler
Kaşın helenistik tiyatrosu dışında birçok tarihi yeri vardir. Bunun yanında birçok doğal güzelliği, enfes plajları ve mağaralari vardır bazıları suyun altında kalmıştır.
Dalıcıların ilgisini çekebilecek bir çok su altı kalıntısı da vardır. Bunlardan biri Kemal Tufan tarafından yapılan kopek balığı heykelidir.
Ayrıyetten dağlarda trekking ve tırmanışda yapabilirsiniz.
Komba, Nisa, Kandyba, Phellos, Istlada, Apollonia, Isinda ve Kyaenai şehirlerinin antik kalıntılarını da keşfedebilirsiniz.
Demre deki Kekova ovasi Kaş’ın popluler bir gezi komşudur. Buradaki mağaralarda bir çok teknenin ve şehrin batıklarını bulabilirsiniz. Burada ki su okadar şeffaf ki binalardaki merdivenlerin bile yansımasını gorebilirsiniz. Su kayağı için çok ideal bir çevredir. Kaş zengin biyolojik çeşitliliğinin korunması adına Aralık 2006’da Kekova deniz alanina eklenmiştir.
Kaş’a Nasıl Gidebilirim?
Kaş’a, Fethiye ya da Antalya’dan ulaşılabilir.
Eger Ankara’dan geliyorsanız (10 saat – 678km) Elmalı ve Gömbe rotasından gelmeniz Antalya sahil yolu rotasından gelmenizden daha hızlı olur.
İstanbul’a (12 saat), Antalya’ya(4 saat), Fethiye’ye (2 saat) servislerimiz vardır.
Patara, Kalkan ve Kaputaş plajlarına dolmuşla kısa bir sürede ulaşabilirsiniz.
Otobüs terminali şehrin kuzeyindedir.
Otobüs Terminali: 0(242) 836 10 20
Kaş Antalya havaalanına 192km ve Dalaman havaalanına 160 km’dir.
Antalya havaalanı tel: 0(242) 330 30 30
Dalaman havaalanı tel: 0(242) 792 52 91